Världens bästa bröd

Världens enklaste bröd
1/2 paket färsk jäst
3,5 dl vatten
1 3/4 tsk salt
7 dl vetemjöl, alternativt 3,5 dl rågsikt+3,5 dl vetemjöl
om du vill tillsätt också något av nedan ingredienser:
rosmarin
morot
linfrön
solrosfrön
riven ost
Gör så här:
Smula jästen, värm vattnet i en kastull till fingervärme. Lös upp jästan i lite av vattnet och tillsätt sedan allt vatten. Häll i salt, ev smaksättare och allt mjöl. Rör runt med en sked så att allt blir blandat, sen är det färdigt. Behöver ej knådas. Degen blir ganska så kladdig men det är helt korrekt, så ska den vara! Sätt plastfolie över och låt stå över natten, minst 8 timmar men helst 12.
Morgonen efter: Sätt ugnen på 200 garder och stoppa in den tomma grytan i ugnen med locket. Häll rikligt med mjöl på en handduk, häll upp degen på handduken och tryck ihop den med skeden så den blir lite rund, stannar på mjölbädden. Gå och lägg dig igen och sov en halvtimme. Ta sedan ut den varma grytan, häll över degen i grytan, sätt på locket och stoppa in i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Efter 30 minuter gått, ta ut grytan, lyft av locket, höj värmen till 230 grader. Om grytan du har inte tål det så funkar det att ha den på 200 men ha då inne den lite längre. Stoppa in grytan i ugnen igen och grädda i cirka 15 minuter till. Sedan är det bara att ta ut och njuta samt vara stolt över det snygga bröd du gjort!
