afoodlovestory.blogg.se

Världens bästa bröd

Publicerad 2015-05-10 17:02:10 i bröd,

 
 
Här kommer receptet på världens bästa och enklaste bröd som jag gör så ofta jag kan. Har ju sen drygt ett år tillbaka lovat mig själv att aldrig köpa något bröd utan att baka allt själv. Och det kan man ju tycka ta extra mycket tid och så vidare men det hävdar jag att det gör det visst inte. Tar fem minuter att svänga ihop denna deg, sen låter man bara den stå med plastfolie över natten och så tar det 45 minuter att grädda brödet på morgonen. Blir så jädra fantastiskt gott, så när jag inte har tid att göra något mer avancerat gör jag detta, och det blir iallafall en gång i veckan. Det bästa med det är att man kan smaksätta det med lite vad man vill. Min favorit just nu är med linfrön och en riven morot. Annars är det gott att hälla i lite torkad rosmarin bara. Eller byta ut hälften av mjölet mot rågsikt. Eller bara låta det vara som det där. En annan bra grej med detta superenkla bröd är att det blir så sjukt snyggt, så en känner sig som en proffsbagare som får en sån fin skorpa. Detta recept cirkulerade för ett tag sen på ett antal bloggar, då var det med torrjäst men det har jag aldrig provat med så har ändrat det så att det passar mitt sätt att göra det på. Det du behöver är endast 4 ingredienser plus en gjutjärnsgryta eller en lergryta som tål ugn i ganska hög temperatur.
 
Världens enklaste bröd
 
1/2 paket färsk jäst
3,5 dl vatten
1 3/4 tsk salt
7 dl vetemjöl, alternativt 3,5 dl rågsikt+3,5 dl vetemjöl
 
om du vill tillsätt också något av nedan ingredienser:
rosmarin
morot
linfrön
solrosfrön
riven ost
 
Gör så här:

Smula jästen, värm vattnet i en kastull till fingervärme. Lös upp jästan i lite av vattnet och tillsätt sedan allt vatten. Häll i salt, ev smaksättare och allt mjöl. Rör runt med en sked så att allt blir blandat, sen är det färdigt. Behöver ej knådas. Degen blir ganska så kladdig men det är helt korrekt, så ska den vara! Sätt plastfolie över och låt stå över natten, minst 8 timmar men helst 12. 
Morgonen efter: Sätt ugnen på 200 garder och stoppa in den tomma grytan i ugnen med locket. Häll rikligt med mjöl på en handduk, häll upp degen på handduken och tryck ihop den med skeden så den blir lite rund, stannar på mjölbädden. Gå och lägg dig igen och sov en halvtimme. Ta sedan ut den varma grytan, häll över degen i grytan, sätt på locket och stoppa in i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Efter 30 minuter gått, ta ut grytan, lyft av locket, höj värmen till 230 grader. Om grytan du har inte tål det så funkar det att ha den på 200 men ha då inne den lite längre. Stoppa in grytan i ugnen igen och grädda i cirka 15 minuter till. Sedan är det bara att ta ut och njuta samt vara stolt över det snygga bröd du gjort!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hanna.

Hultsfred, Sweden. Älskar mat. Älskar att laga mat. Älskar att fota mat.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela